Industrijska rasveta - Reflecta Led

Reflecta Led industrijska rasveta savršena za sve vrste proizvodnih pogona


Reflecta LED industrijska rasveta je laboratorijski testirani na kvalitet, strukturalni integritet i snagu svetla, kao i na otpornost na vlagu i prašinu. Svi testovi su izvedeni u različitim industrijskim uslovima sa visokim stepenom vlage, agresivnih gasova, prašine, hladnoće, toplote itd. LED industrijsko osvetljenje zahteva permanentno testiranje i merenje u laboratorijama kao i u industrijskim objektima klijenata, što se kod većine kompanija u praksi ne događa - uglavnom zbog visokih troškova. Reflecta LED industrijske svetiljke moguće je instalirati tako da klijent zapravo kupi najmanji mogući broj lampi a da time obezbediti maksimalne uštede energije odnosno sredstava bez uticaja na snagu i kvalitet osvetljenja.

Za proizvodnju svetlosnih jedinica koristimo specijalno staklo Optiwhite visoke transparentnosti sa minimalnim indeksom "starenja" i odličnim antistatičkim karakteristikama.

Zbog svojih termičkih osobina i samog koncepta svetlosne jedinice u kojoj se nalazi (body) sprečava se zaprašivanje same staklene površine. Materijali ugrađeni u REFLECTA osvetljenje imaju dugu proizvođačku garanciju i odlično reaguju na temperaturne amplitude.

Zatražite besplatnu izradu projekta sa 3D simulacijom

Fluo Oval Fluo EcoPower IntelLed IntelSens IntelMax

Reflecta Led - Bez grejanja, Glare i Zebra efekta

Jedinstveno visoko energetski efikasno HEAVY DUTY LED industrijsko osvetljenje REFLECTA LED bez konkurencije je na tržištu. Standardni problemi poput pregrevanja pn spojeva, smanjenja svetlosnog fluksa tokom eksploatacije, visoke cene održavanja i opasnog Glare efekta NE POSTOJE kod Relecta LED rasvete.

Rezultat 7 godina razvoja, testiranja i unapređivanja svih slabih tačaka LED tehnologije, Reflecta Led Industrijska rasveta trenutno je bez premca u Evropi. Ekstremno visoke odnosno niske temperature, prisustvo vlage, dima, kiselina odnosno masnoće NISU PREPREKA ZA FUNKCIONISANjE.

 • Kada se analizira neefikasnost postojećih LED osvetljenja na tržištu, često se pogrešno generalizuje da su problemi nastali usled pregorevanja LED elemenata. U većini slučajeva to nije tačno jer najčešći razlog za slabljenje ili kvar LED rasvete nastaje usled gubitka kontakta na pn spoju LED elementa usled povećane temperature. Tokom normalnog rada LED lampe postoji velika razmena toplote, koja mora biti propisno eliminisana. Neadekvatno rešeno hlađenje ili loš kvalitet LED elemenata dovodi do pregrevanja lampi i već pomenutih propusta na pn spojevima.

  Detaljnije

 • Prilikom izrade projekta odnosno davanja tehničkih specifikacija o efikasnosti led industrijske rasvete koju pokušavaju da prodaju klijentu, proizvođači odnosno dileri često koriste pogrešne podatke o efikasnosti rasvete (lm / W). Ne možemo tvrditi da su takve informacije lažne, ali se najčešće ne odnose na celokupnu rasvetu već samo na LED element.

  DetaljnijeReflecta Led Tehnologija

Kao vodeći stručnjaci za industrijske sisteme osvetljenja razvili smo LED industrijsku rasvetu koje nema konkurenciju na Evropskom tržištu. Svi "slični" proizvodi koji su dostupni u ovom trenutku imaju ista tehnološka i kvalitetna ograničenja .

Reflecta R & D odeljenje razvilo je novi Reflecta LED rasvetu, tehnološki superiorno rešenje koje prevazilazi sve nedostatke postojeć́ih LED industrijskih proizvoda.


Tokom razvojnog procesa od skoro 7 godina prikupili smo sve relevantne informacije o tome kakva je trenutna ponuda na tržištu, a ono što se izdvaja kao najveća "opasnost" za klijenta je činjenica da je tržište preplavljeno pogrešnim podatacima o LED rasveti. Hajde da prvo razjasnimo najvažnije pojmovi u LED tehnologiji:

LED element

industrijska rasveta led

p-n junction

Junction temperature


PROBLEM 1 - Očekivani i upotrebni životni vek

Veoma je važno napraviti razliku između očekivanog životnog veka koji se odnosi na radni vek LED elemenata i realnog odnosno korisnog veka celog LED sistema. U toku eksploatacije LED industrijska rasveta treba proizvesti više od 80% osvetljenja (LKS) na radnim površinama. Radni vek LED svetla zavisi više faktora. Ključni faktor očekivanog trajanja je temperatura na PN spoju LED elementa.

Kada se analizira neefikasnost postojećih LED osvetljenja na tržištu, često se pogrešno generalizuje da su problemi nastali usled pregorevanja LED elemenata. U većini slučajeva to nije tačno jer najčešći razlog za slabljenje ili kvar LED rasvete nastaje usled gubitka kontakta na pn spoju LED elementa usled povećane temperature. Tokom normalnog rada LED lampe postoji velika razmena toplote, koja mora biti propisno eliminisana. Neadekvatno rešeno hlađenje ili loš kvalitet LED elemenata dovodi do pregrevanja lampi i već pomenutih propusta na pn spojevima.

Pregrevanje uglavnom nije veliki problem kada pričamo o spoljnoj ili vanjskoj rasveti. Međutim, kada LED industrijsko osvetljenje radi unutar zatvorenih objekata temperatura postaje ključno pitanje. U pogonima industrijskih postrojenja temperature mogu u nekim slučajevima lako prelazi 70° C


Grafikon pokazuje efekat uticaja temperature pn spoja na trajanja LED elementa. Temperature na PN spoju varira od 70°C kod najboljih LED elemenata, pa sve do 180°C u proizvodima srednje i nisko budžetne klase. Većina kvalitetnih LED elemenata nalazi u crvenoj obeleženoj zoni na slici. Informacije navedene u tehničkoj specifikaciji proizvođača uglavnom se zasnivaju na testovima u kontrolisanim u laboratorijskim uslovima na idealnim temperaturama, vlažnosti vazduha itd.. Stvarni uslovi unutar industrijskih ili logističkih objekata gde su elementi industrijske rasvete pozicionirani na plafonu (gde je najtoplije) su nešto drugo.

Čak i u najboljim scenarijima toplota se koncentrisana na plafonu koji je radno područje Led industrijskih svetiljki.. Merenja mnogih objekata su pokazala da čak i u skladištima temperaturama blizu plafona nije ni blizu laboratorijskim temperaturama od 25-35°C, a to izaziva dodatnu degradaciju korinog životnog veka i samog kvaliteta LED svetla.


Najveći problem kod većine LED osvetljenja predstavlja brza degradacija kvaliteta svetla ( svetlosni fluks ) tokom radnog veka. Investitor prilikom odabira rasvete pogrešno smatra da je očekivani vremenski vek isto što i korisni životni vek. Proizvođači i prodavci LED rasvete često namerno dovode klijenta u zabunu, odnosno prećutkuju ili namerno lažno predstavljaju tehničke specifikacije.

Kao što je prikazano na drugom dijagramu, izlaz svetlosti brzo opada sa povećanjem broja radnih sati. Na osnovu rezultata testova testove sprovedenih od največih proizvođača LED elemenata, već́ina proizvoda ima pad izlazne svetlosti skoro 92 % na 10.000 radnih sati i Junction Temperature Tj = 63 ° C ( crvena linija na grafikonu ) .

Realni podaci prikazani su na grafikonu zelenom linijiom koja pokazuje smanjenje izlaza svetlosti na temperaturi pn spoja TJ = 74 ° C . Izlaz svetlosti u drugom slučaju je blizu 80% na 10.000 sati . Od tog trenutka degradacija svetla je još brža, dostiže kritičnih 50 % već́ na 26.800 sati.

Reflecta rešenje problema 1

 • Reflecta LED koristi najnovije i najkvalitetnije LED elemenate dostupne na svetskom tržištu. Proizvođač garantuje životni period ( više od 80% LKS fluks ) između 40-60.000 radnih sati.
 • Preporučujemo inteligentni sistem Reflecta InteLed za povećanje svetlosti tokom životnog veka sistema koji značajno produžava korisno vreme na 80-100.000 radnih sati.

PROBLEM 2 - Dodatni gubici na optici LED izvora

Prilikom izrade projekta odnosno davanja tehničkih specifikacija o efikasnosti led industrijske rasvete koju pokušavaju da prodaju klijentu, proizvođači odnosno dileri često koriste pogrešne podatke o efikasnosti rasvete (lm / W). Ne možemo tvrditi da su takve informacije lažne, ali se najčešće ne odnose na celokupnu rasvetu već samo na LED element .

Svetlosna efikasnost je parametar koji pokazuje koliko dobro izvor svetlosti proizvodi vidljivu svetlost. To je odnos svetlosnog fluksa i potrebne snage struje (W). Da bi utvrdili pravu svetlosnu efikasnost rasvete, moramo uzeti u obzir sve gubitre nastale u procesu svetlosne emisije iz uređaja (lampe).

Gubici po osnovu prenosa svetlosti na LED elementima su znatno viši u odnosu sa poslednju generaciju fluorescentnih sistema industrijske rasvete. LED element je veoma intenzivan izvor svetlosti koji radi kao reflektor. Da bi se postigla odgovarajuća disperzija emitovanog svetla, LED industrijske svetiljke moraju da koriste optiku. Proizvođači kvalitetnih LED elemenata koriste različita sočiva. Gubici svetlosti na svim sočiva su između 22 i 48%, u zavisnosti od dizajna i kvaliteta materijala sočiva.


  INDUSTRIAL LED
Philips BY618P LED200/CW PSU NB
REFLECTA FLUO
INDUSTRIJSKA RASVETA
REFLECTA LED
INDUSTRIJSKE SVETILjKE
Luminous flux (lm) 21.000 20.000 20.000
Snaga (W) 210 216 160
Efficacy (lm/W) 100 92,59 125
Gubici na svetlosnoj disperziji min. 22%* 2% + 4%** 2% + 4%**
Osvetljenje radne površine 89% 100% 135%
*Gubici na optici - sočivima. U zavisnosti od kvaliteta pojedinih proizvođača, gubici mogu da idu i do 48%.

**2% na refleksiju, 4% na Optiwhite staklenu površinu.

Reflecta rešenje problema 2

 • Reflecta LED industrijska rasveta koristi istu inovativnu tehnologiju distribucije svetlosti kao Reflecta Fluo. Refleksije su prilagođena LED elementima i proizvode samo 2% gubitka svetlosti prilikom disperzije. Reflecta Led industrijske svetiljke su potpuno zaštićene od uticaja prašine i vode ( IP66 ), zbog čega se dodatno gubi 4% na OptiWhite staklenom poklopcu.
 • Reflecta LED osvetljenje u kombinaciji sa inteligentnim sistem kontrole InteLed za konstantno povećavanje svetlosti snage svetla tokom ukupnog trajanja LED elemenata, što osigurava stabilan nivo osvetljenja na radnim mestima .
 • Reflecta preporučuje kombinaciju LED rasvete sa inteligentnim sistemom InteLed radi pružanje kontrole i obezbeđenja PN spoja LED elementa. U slučaju pregrevanja, sistem će automatski smanjiti temperaturu na PN spoju smanjenjem napona.

PROBLEM 3 - Visoka cena, spor povrat investicije (ROI), visoki troškovi održavanja

U odnosu na tehnički dokazana fluorescentna rešenjeza industrijsku rasvetru, LED je skuplji kada su navedeni isti svetlosni standardi za oba opcije (kvalitetne komponente i materijali, garancija, itd). Uobičajeni faktor cene ide od 1,7 do čak 2,5 puta u poređenju sa kvalitetnim Fluo rešenjima. Kada se LED proizvodi nude u sličnom rasponu cena ili čak i niže u odnosu na fluo, možete biti sigurni da ne ispunjavaju kriterijume kvaliteta, sigurnosti uz minimalne zahteve intenziteta i pouzdanosti u dugoročnoj eksploataciji. Ovo se posebno osnosi na industrijske standarde.

Na žalost, ovo nije sve. Dodatni trošak su usluge. Nakon završetka korisnog vremena veka jeftinih LED svetiljki ( cca 40.000 u proseku ) najmanje 60% troškova komponenti u postojećim LED lampama treba da bude zamenjeno novim (svi LED elementi i LED drajveri). Kupac mora da reinvestira najmanje 60% od originalne cene proizvoda. U slučaju fluo rešenja je taj procenat znatno niži i kreće 5-14%, u zavisnosti od vrste i dizajna.

Reflecta rešenje problema 3

 • Reflecta LED rasveta koristi inovativnu strukturu šasije (body) da smanji troškove održavanja.
 • Samo LED elementi (ne celi moduli LED elemenata) mogu biti promenjeni kada dođe vreme.
 • Reflecta LED koristi isključivo LED drivere sa produženim radnim vekom.
 • Reflecta LED koristi elemente sa doživotnom garancijom.
 • Kako je radni i korisni vek tinteligentne Reflecta LED industrijske rasvete 80-100.000 radnih sati a očekuje se pad cena LED elemenata i drajvera u narednom periodu (10 godina i više), očekujemo da će oko 10% servisnih troškova biti dovoljno.

PROBLEM 4 - High Glare Faktor

Pored gore navedenih činjenica postoji još jedan problem kod standardnog industrijskog LED svetla - bezbednost korisnika. Industrijski LED svetla imaju visok faktor odsjaja - UGR. Malo površina LED elementa emituju velike količine svetlosti uzrokujući visok Glare faktor. Ako je odsjaj previsok to negativno utiče na radnike i predstavlja potencijalnu opasnost za radne operacije. Visoka odsjaj remeti i odvraća korisnika i izaziva potencijalno opasne situacije. Sigurnosni aspekt mora da se uzme u obzir posebno u skladištima i logističkim centima, gde korisnici često treba da gledaju ka izvoru svetlosti tokom procesa rukovanja robom. Kao primer možete zamisliti viljuškaistu koji biva zaslepljen gledajući prema plafonu.

Trenutni merni uređaji su prilagođeni za merenje odsjaja "klasičnih" izvora svetlosti, ali još uvek nisu kalibrisani za merenje izvora svetlosti kao što LED dioda. Isto se dešava u programima za 3D simulaciju projekta. Formula za Glare faktor još nije legalizovana, pa svi programi koriste "klasičnim" formule. Rezultati simulacije sa industrijskim LED datoteke nisu tačni a većina proizvođača ignoriše tu činjenicu iz prostog razloga što rešavanje problema odsjaja dovodi do dodatnog gubitka svetlosti. U bliskoj budućnosti većina današnjih industrijskih LED svetiljki će biti nelegalna.

Reflecta rešenje problema 4

 • Svetlosna transmisija se reflektuje. Glare factor je značajno umanjen odnosno potpuno uklonjen.